Meny

Historik

Ägare
Elektro Motor startades i Göteborg 1944 av Gösta Hansson och Rolf Andersson under namnet Elektro-Motor Hansson & C:o att här idka verkstadsrörelse.

Strax därefter kom Kent Börjesson in i företaget.

1960 ombildades det till aktiebolag med namnet Elektro Motor i Göteborg AB

1985 köptes företaget av 3 anställda Bertil Wendert, Åke Knutsson och Erland Ek.

2009 köpte Claes Magnusson, Marin Björkqvist och Jari Holappa företaget.

2014 såldes företaget till Lönne Scandinavia ett företag i Brammer Group.

Verksamhet

Det hela började med en elektromekaniska verkstad på Norra Larm gatan i Nordstan med renovering och omlindning av elektriska produkter. Många omlindningar blev det när delar av Göteborg ändrade från 127 volt till 220 volt. I hamnen och på varven fanns många fartyg som Elektro Motor servade. Lindholmens varv blev en stor kund för reparationer men mest nyinstallation där Elektro Motor bl.a. i denna stora serien ryska kylfartyg "Ostrov" serien installerade all el i maskinrummet och bryggan.

1964 flyttade Elektro Motor till Vädursgatan i Gårda och 1972 flyttade verksamheten till Amalia Jönssons Gata i Västra Frölunda.

elektro-motor-street-view

I början på 70 talet började Elektro Motor arbeta med Stena Line, det första större arbetet var ombyggnaden av lasarettsfartyget m/s Helgoland till passagerarfartyget Stena Finlandica som 1972 sattes i trafik mellan Stockholm och Åland. Samma år kom även Stena Olympica till Göteborg följt av ytterligare 3 färjor byggda i Jugoslavien. Sedan dess har Elektro Motor utfört reparationer och ombyggnader på nästan samtliga Stenas fartyg i Skandinavien.

Verkstaden har genom åren servat flertalet rederier, varv, hissfirmor och verkstadsföretag med reparationer och renoveringar av maskiner samt omlindning av elmotorer och transformatorer.
Verkstaden
Efter att ha sålt MEZ elmotor under flera år blev Elektro Motor 1996 en auktoriserad partner i Lönne Drives Center och fick tillgång till hela Lönne Scandinavias sortiment av elmotorer, växelmotorer och transmissioner.